Prikažite svoj home lab setup. Što imate kod kuće za testiranje i učenje?
imam 7 servera koji samo čekaju da ih se upogoni, ali nikak vremena. Sad su u planu za edukacije klinaca rastavi sastavi spoji …
Imam 3 servera. Na jednom imam ubuntu server na kojem hostam GitLab. Na njemu mi se nalaze svi projekti koje radim za klijente kao i neki moji personalni/bitniji projekti. Sa bash scriptom sam namjestio da se bilo koje promjene sync sa dodatnim HDD tako da imam rezervne podatke. Osim toga isto salje jos jednu rezervnu kopiju na drugom kucnom serveru preko ssh. Druga dva su mi vise za testiranja aplikacija prije deploymenta. Tipa pripremam nginx konfiguraciju kako bi to sve islo, docker, na sta obratiti paznju na moguce rupe kao i testiranje u startu da li moze biti nekih potencijalnih gresaka.
Ovaj moj hepek je ThinkCentre M920 Tiny sa Intel i5 6500T, 16GB RAM, 500GB NVMe i 128GB SSD SATA, a vrti se uz Debian + CasaOS.
Koristim ga za AdGuard Home i Time Machine (Apple).
Prijašnji komp sam preuredio u server, na njega instalirao Proxmox i na njemu vrtim dvije virtualke. Jedna je Ubuntu LTS a druga je TrueNAS. Na Ubuntu imam jedno 30ak kontejnera pokrenutih
a zadnje je što sam pokrenuo je backend sa DB što sam napravio za sebe i ženu shopping list aplikaciju
Planiram kupiti kučni NAS za čuvanje podataka, fotografija itd itd.
Ima neko neki prijedlog a da nije sad cifra ne znam ni ja koliko stotina eura ?
Pogledaj ovo, meni se sviđa
baš htjedoh reć kak mi se za solidan budget solution UGREEN čini kao okej opcija. OS im sad kao nije opće loš više sa dost fićera. NAS uređaji kolko sam vidio imaju klasičan BIOS tako da možeš i neš drugo instalirat gore ako ti se njihov ne sviđa ![]()
Sviđa mi se da su uređaji full kompaktni, uvijek ostaje opcija da i sam neš sagradiš za uber jeftino ak imaš viška komponenti, al teško je ovak kompaktno nekaj napravit samogradnjom.
Bacit ću malo oko na UGREEN, ne djeluje mi toliko skupo
Hvala
I ovo je not bad
Mislim na ZimaBoard a ne Cube, sa svim dodatcima i 2 mjesta za diskove.
Moš na njeg i grafičku nakačit…
Većina tih servera dolazi bez diskova, sad gledam onaj green kao 200tinjak eura i onda vidim dolje diskovi se kupuju zasebno
Da, sam sebi biraš diskove.
Ako ti je skupo onda nađi neki ThinkCentre za 100€ na eBay i koristi sa jednim diskom, yolo.
Koristim NAS i Apple TimeCapsule i jos jedno 10 tak mircro sd kartica i par usb stikova jer sam lenj dosta po prirodi.
Yup, sve skupa nije opće jeftin sport. Ja sam bio škrt pa sam si sam složio NAS od SFF kompa i strpo nutra 2x4TB hardove. Tak da je i to skroz leđit rješenje, samo je na kraju dana uvijek većeg formata od dediciranog NAS hardwarea.
HP EliteDesk 800 G5 SFF:
Intel i5 9500
96 GB RAM
2 x 1 TB NVME - RAID 1
2 x 256GB 2.5” SSD (RAID 1 za OS)
2 x 2 TB 3.5” HDD (RAID 1 za Backup)
Na njemu se vrti Proxmox i virtualke u LXC-u ili VM-ovi ( Jellyfin, Adguard, Qtorrent, Oracle DB…)
Od ASUS K31AN kompa uzeta samo ploća, stavljeno 8GB RAM i na nju spojeni:
2 x 2.5” SSD 64 GB RAID 1 OS
2 x 3 TB 3.5 “ HDD RAID 1 za NAS
2 x 1 TB 2.5” HDD za Proxmox Backup
Na tom kompu se vrti OpenMediaVault za NAS.
Najzanimljivije mi je što ta dva kompa ne troše više od 50W zajedno ![]()
PU: Ryzen 7 2700x
MBO: AsRock Rack X470D4U
RAM: 64GB DDR4 (4x Kingston KSM26ED8/16ME)
POWER SUPPLY: Seasonic PRIME PX-450 Fanless
CASE: Fractal Design Define 7 Light Tempered Glass Black (FD-C-DEF7A-02)
LED: Shelly RGBW2
HDDs: 4x WD 2TB RED PRO 7.200 rpm (HBA TrueNAS Pool)
SSDs:
CT1000P1SSD8 1TB NVME
Samsung SSD 870 EVO 500GB
Samsung SSD 840 EVO 250GB
KINGSTON SA400S37120G 120GB
KINGSTON SA400M8120G M.2 120GB
SanDisk SSD PLUS 500GB (HBA TrueNAS cache)
SanDisk Ultra 3D 1TB (HBA TrueNAS Pool)
SanDisk Ultra 3D 1TB (HBA TrueNAS Pool)
PCI:
NIC: 10Gbit Mellanox Connect X3
HBA: HP Smart Array H240 8 Port 12G PCIe HBA Controller IT-mode
USB: Startech 2 Port USB 3.0 PCI Express Adapter
Slagano 2021.
Vrti se ESXI a sprema se prelazak na Proxmox
Virtualke tj servisi:
TrueNAS, Home Assistant, Heimdall, Unifi Controller, Emby, Minecraft serveri…
Sve zajedno iza pfSense-a