Home lab - imate li kućni server?

@CroKick jesu vratili esxi da bude besplatan opet?

Moje DIY kerefeke:

CPU: Ryzen 7 3700X + Scythe Shuriken
MBO: ASRock Rack X470D4U
RAM: 2x32GB Kingston ECC KSM32ED8/32ME
NVMe: 128GB - PSELN128GA87MC0
SSD: 2TB - WDS200T2B0B

Sklepano uz maksimalnu reciklažu, tako da je case popaljen od nekog starog Acer C2D kompa. napajanje je nekih funky dimenzija, al je sve standardni ATX. Kanta je fino tanka, al ima prostor za pržu/diskove, tako da sam realno mogao i u nešto manje/kreće ubacit cijelu stvar. Tim više jer sam složio zaseban NAS, a ova 2 SSDa su mi više nego dosta za OS + storage za VMove i sve ostalo tak da niš od extra diskovlja ni netreba ić nutra. Za sad radi super pa možd apreselim jednog dana kad mi bude dosadno :smiley:

Proxmox, vrti se klasika većinom, pi-hole, n8n, tailscale, rustdesk, immich, portainer i nekolicina VM-ova. Debian sa Dockerom za kontejnerane stvari, Win virtualke za kramu (XP, Win7) i par desetki i jedanajstica za isprobavanje stvari i raznih kerefeka. Još i Android i macOS VMovi koje baš i ne koristim redovno, al tu i tam isprobavam neke stvari. Još par stvari u pajpu za podizat čim se vremena dokopam.

CPU: Intel i5-6500T
MBO: ASRock H110M-ITX
RAM: 2x8GB
HDD: 2x4TB mix

NAS pak živi ispod telke u nekakvoj MGSW mini ITX kantici gdje je bila neka Intel Atom krama pasivna koja je valjda bila prespora za većinu toga kad je i izašla. Zgodan case jer komotno smjesti dva 3.5” diska i ima mjesta za još.

XPENOLOGY je gore, primarno za backup main PCa preko ABBa, a usput se i svi VMovi sa Proxmoxa isto backupiraju na njega. Trpam i nešto multimedije tu pa se i Jellyfin našao među appovima :slight_smile: Relativno friški build, vrtio sam stariju makinu za NAS prije ovoga i sa manjim diskovima, migracija na drugi uređaj i diskove iznenađujuće glatka bila bez previše drame.

Imam 2 takva, jedan mi služi kao AdGuard, drugi mi je za TrueNAS, i na raspberry pi imam home asistenta koji mi je spojen na različite senzore za akvarijum, biljke, i ostalu smart tehnologiju po kući..

Nisam siguran, nisam gledal, a dok sam instaliraval moglo se jos od VMWarea skinut