“AI (umjetna inteligencija) je tehnologija koja omogućuje računalima da razmišljaju, uče i donose odluke slično ljudima.
Ukratko:
uči iz podataka
prepoznaje slike, glas i tekst
odgovara na pitanja
pomaže, predlaže i automatizira zadatke
Primjeri AI-a su: ChatGPT, Google karte, prepoznavanje lica na mobitelu, preporuke na YouTubeu/Netflixu, pametni asistenti.”
Koristite li vi umjetnu inteligenciju? Često, ponekad, pretjerujete li?…
Iskreno, ja koristim često zbog posla i zbog znatiželje, a i volim novu tehnologiju, istražujem itd.
Ima dosta webova gdje se i pjesme mogu napisati, tj AI piše pjesme i otpjeva kao čovijek… tako da AI sve dalje i dalje ide…. Kako će se to odraziti na svijet vidjet ćemo
Baš ga testiram zadnjih par dana i čini mi se kao ozbiljan korak naprijed u odnosu na klasične chatbotove. Za razliku od njih, ovo je pravi agentic framework koji LLM-u daje “ruke” na sustavu.
Ukratko, vrti se lokalno (Node.js/Docker) i može:
Izvršavati naredbe izravno u terminalu (napiše i pokrene skriptu).
Upravljati browserom preko Puppeteera (klikanje, skrepanje, navigacija).
Integrirati se s Telegramom/WhatsAppom kao tvoj osobni asistent.
Dosta je moćan jer mu možeš delegirati cijele workflowe (npr. istraživanje weba + generiranje CSV-a + slanje obavijesti), ali naravno, traži oprez s privilegijama. Ja ga planiram izolirati na poseban VPS (Docker) da ne razmišljam o tome što radi po datotekama.
Baš me zanima koliko ste produktivniji uz AI, bilo koji. Tipa meni dosta pomaže oko tekstova, gramatički ih ispravlja i malo uljepša. Ali opet moram vući tekstove kroz par programčića.
Što se tiće programiranja, e tu baš nevolim da mi AI radi cijeli program, app, ili skriptu. Više volim biti u kontroli za svoj kod. Pomogne mi malo popraviti neke dijelove, i napraviti templates, ako mi se neda pisati čitav HTML od starta tipa recimo.
Također sam baš danas, čistio jedan server od virusa, sajt je bio jako “zagađen“. Zapeo sam na nekom dijelu, jer nisam mogao naći neki izvor, pa sam pokušao sa AI-om. Iskreno izgubio sam vrijeme. Brže mi je trebalo da riješim manualno.
Ali tipa, pomoglo mi je oko postavljanja Grafane i Prometheusa relativno brzo.
Sve u svemu, neka ocjena 7/10. Oko nekih stvari mi ubrza vrijeme.