Živimo u vremenu kada su naši osobni podaci postali “najvrjednija valuta”. Od ciljanih oglasa do praćenja lokacije, ponekad se čini nemogućim ostati anoniman online. Zato otvaramo ovu službenu temu kako bismo razmijenili iskustva.
Koliko vam je važna privatnost na internetu i što aktivno poduzimate po tom pitanju?
Zanima nas vaš “setup”:
Koristite li VPN servise i koje biste preporučili?
Koji preglednik (browser) preferirate (Firefox, Brave, Librewolf…)?
Koristite li tražilice koje vas ne prate (DuckDuckGo, Startpage)?
Imate li posebne navike za mobilne uređaje?
Podijelite svoje savjete, bilo da ste stručnjak za sigurnost ili netko tko samo želi manje spama. Napravimo zajedno listu korisnih alata za sve članove!
Koristim ono basic od maca limit ip tracking i rotating wifi address, ali opcenito ne skrivam svoju ip adresu, ne interesiraju me sumnjive stranice, imam 3 emaila koje koristim samo za registracije po stranicama koje me interesiraju, svoj stvarni email samo u privatne/poslovne svrhe, socijalne mreze samo facebook i to cisto zbog komunikacije s prijateljima (zadnji post sam objavio prije 4-5 godina
Kupovinu preko interneta obavljam samo onim one time karticama od revoluta, sto se tice cloud servisa koristim apsolutno nista niti postoji bilo koja moja slika ili slika ukucana na internetu, sve ide na NAS koji sam napravio doma i “zabranio” mu pristup internetu, odnosno vidljiv je samo preko tailscalea, sve oko nasa se kontrolira preko netdata i cim netdata vidi nesto sumnjivo (mislim na ulaz/izlaz podataka, abnormalno ponasanje autoriziranih uredjaja) salje notifikacije preko webhooka na discord pa odmah znam da nesto ne stima (nije se jos nikad desilo).
U slucaju da recimo netko provali u ruter, opet nece moci u NAS zbog firewalla koji odbija sve konekcije osim onih uredjaja i adresa koje sam autorizirao, usput i ima 2FA za ulakaz na NAS, u slucaju da bas netko ukrade NAS sve je kriptirano veracryptom, u slucaju da netko ukrade NAS ili se nesto desi na lokaciji di je on, svi podaci su sinkronizirani s drugim NAS-om u Hrvatskoj Sanse da oba riknu ili nestanu u isto vrijeme su iste kao i moje sanse da postanem predsjednik USA.
Eh sad, sto skrivam? Apsolutno nista, jednostavno interesira me tehnologija i od kad su eksterni diskovi postali stvar proslosti, a cloud je postao in, ja sam se odlucio da sve hostam sebi, a sto se tice podataka, obicne obiteljske slike nista vise tako da i ako netko ukrade, desifrira sve, razbit ce si taj NAS o glavu kad vidi sta je na njemu.
btw. ovaj nas u RH ne radi kao i ovaj glavni, on je vise kao backup i oba su povezana tailscaleom i sinkronizacija se radi preko restica 2 puta dnevno.
Momci i đevojke, niš bez firewalla, jel ak doma imate žaomi, ići će doma u kinu, htjeli vi to ili ne, đabe vam vpn-ovi, torovi i ostalo ako imate kineski uređaj, a nemate firewall.
Vecina vas zaboravlja na telemetriju, ali tv, žaomi, ajfon, svi oni šalju telemetriju svojim majkama.. nije li time narušen vaš privacy ? Obuzdajte outbound konekcije, segmentirajte mrežu za iot, i mam bu bolje. Onda tek dolazie VPN-ovi (Ako pišete političke tekstove).
Nedavno instalirao AdGuard na iOS za safari i OK mi je. Za VPN (both iOS and macOS) koristim mullvad.net preko wireguard conf, oni su mi isto OK, nisu ni skupi jako, a koliko znam, nista od logova.
Google sam bas zamrzio zadnje dvije godine, pa koristim duckduckgo, onak nekak standard, a za e-mail imam self-hosted i fastmail.