Predstavljanje projekta: VPS provider koji sam napravio od nule

Pozdrav ekipa,

prije nekog vremena sam ovdje napisao da ne želim javno dijeliti svoje projekte, ali sam u međuvremenu odlučio ipak napraviti mali step forward i podijeliti na čemu radim.

Radi se o projektu OvO (https://ovobox.org), sajt za prodaju VPS i dedicated servera, koji sam praktički cijeli napravio sam, od nule. Sve na sajtu je moj rad – backend logika, frontend (basic bootstrap sa dosta modifikacija).

Dizajn mi trenutno nije prioritet i realno je kopija jednog sličnog servisa. Fokus mi je zasad bio isključivo na funkcionalnosti.

Krenuo sam doslovno od nule s ovim projektom. Iako već imam dosta znanja o serverima i developmentu, to realno nije bilo dovoljno za ovako nešto, tako da sam se dosta namučio kroz cijeli proces.

Najviše vremena i živaca mi je otišlo na postavljanje i konfiguraciju cijelog Proxmox servera.

Neke funkcionalnosti:

• add funds sistem
  • manualno plaćanje
  • kripto plaćanja (BTC i XMR preko nowpayments.io)
  • ticket sistem (custom, moj rad)
  • VPS management opcije (power on/off, reinstall, install from ISO)

Provisioning VPS-ova je automatski čim se payment potvrdi. Za dedicated servere radim resell Hetznera.

Infrastruktura:

• 2 Proxmox servera
  • 2 različite lokacije
  • trenutno sam na tuđem ASN-u
  • rentam IPv4 range

Projekt sam pokrenuo prije nešto više od godinu dana i za sada radi stabilno. Iako već sada dobro funkcionira, konstantno radim na poboljšanjima.

Planovi za dalje:

• vlastiti ASN
  • vlastiti IPv4 prefix (umjesto rentanja)
  • daljnje unapređenje infrastrukture

Naravno, sve to ako projekt ne odlučim prodati u nekom trenutku xD.

Ako netko ima feedback, sugestije ili pitanja, slobodno.

Lp

2 lajka

Imaš ozbiljan i funkcionalan projekt, što te odmah izdvaja od većine ljudi koji nikad ne odu dalje od ideje.
Problem je što post (i vjerovatno sajt) više objašnjava kako si to napravio nego zašto bi neko koristio baš tvoj servis.
Trenutno djeluješ kao “još jedan VPS provider”, bez jasnog fokusa ili razloga da te neko izabere umjesto konkurencije.
Trebaš se odlučiti za konkretan pravac (low-cost, privacy, dev-friendly) i sve podrediti tome, uključujući način kako pričaš o projektu.
Najveći napredak nećeš dobiti dodavanjem featurea nego jasnim pozicioniranjem, boljim trust signalima i konkretnim pozivom ljudima da probaju uslugu.

Pozitivno je što si sve izgradio sam od nule i doveo do stabilnog, automatizovanog sistema, što je realno veliki posao koji većina ne uspije završiti.
Također, izbor tehnologije i funkcionalnosti (automatizacija, kripto, vlastiti panel) pokazuje da razmišljaš ozbiljno i imaš dobru tehničku osnovu za dalji rast.

Hvala na feedback-u!! Budem malo vise radio sam tome. Nisam bas strucan za takve stvari, vise sam developer, za marketing sam tudum teski lol.

1 lajk

Top projekat, sretno s tim i nek je enkripcija hypervisora uvijek na prvom mjestu :smiley: .

Btw. mene podsjeća dizajn na https://cock.li

tj. prijašnji dizajn: Home — Cock.li E-mail Hosting

2 lajka

Dizajn i je od toga xD. cockbox.org

Kužim, mislim da ti neće ići u prilog ako te ‘razapnu’ cock.li fanboysi zbog dizajna, bar malo promjeni. :laughing:

1 lajk

nadam se da, iako sumljam, dosta je ljudi “pobjeglo” od tamo, jer ima jako puno downtime

1 lajk