Pozdrav ekipa,
prije nekog vremena sam ovdje napisao da ne želim javno dijeliti svoje projekte, ali sam u međuvremenu odlučio ipak napraviti mali step forward i podijeliti na čemu radim.
Radi se o projektu OvO (https://ovobox.org), sajt za prodaju VPS i dedicated servera, koji sam praktički cijeli napravio sam, od nule. Sve na sajtu je moj rad – backend logika, frontend (basic bootstrap sa dosta modifikacija).
Dizajn mi trenutno nije prioritet i realno je kopija jednog sličnog servisa. Fokus mi je zasad bio isključivo na funkcionalnosti.
Krenuo sam doslovno od nule s ovim projektom. Iako već imam dosta znanja o serverima i developmentu, to realno nije bilo dovoljno za ovako nešto, tako da sam se dosta namučio kroz cijeli proces.
Najviše vremena i živaca mi je otišlo na postavljanje i konfiguraciju cijelog Proxmox servera.
Neke funkcionalnosti:
- add funds sistem
- manualno plaćanje
- kripto plaćanja (BTC i XMR preko nowpayments.io)
- ticket sistem (custom, moj rad)
- VPS management opcije (power on/off, reinstall, install from ISO)
Provisioning VPS-ova je automatski čim se payment potvrdi. Za dedicated servere radim resell Hetznera.
Infrastruktura:
- 2 Proxmox servera
- 2 različite lokacije
- trenutno sam na tuđem ASN-u
- rentam IPv4 range
Projekt sam pokrenuo prije nešto više od godinu dana i za sada radi stabilno. Iako već sada dobro funkcionira, konstantno radim na poboljšanjima.
Planovi za dalje:
- vlastiti ASN
- vlastiti IPv4 prefix (umjesto rentanja)
- daljnje unapređenje infrastrukture
Naravno, sve to ako projekt ne odlučim prodati u nekom trenutku xD.
Ako netko ima feedback, sugestije ili pitanja, slobodno.
Lp