Ćao svima, slučajno naletio na forum baš nešto što bi moglo biti od koristi.
U kompjuterima sam od 90-tih, pentium 2 prica tamo oko 98, nfs 2, captian claw i te fore, hahahha.
Uglavnom šljaka, kompjuteri, mobiteli do 2014. - seljenje na zapad - početak rada u amazon data centru, nakon 6 mjeseci dojadilo mi i započeo karijeru kao atm engineer, uglavnom ja sam onaj koji pušta bankomat u službu, koji brine oko softwarea, hardwarea, znači od A do Ž što se bankomata tiče (na zapadu još uvijek radim) i eto, dojadilo mi i to pa sam se lagano počeo vračati na linux, zakupio 2 servera na hetzneru i sve slažem lagano sam i dijelim resurse besplatno, tek tolko da se događaju problemi i da učim još više.
Hostam neke svoje stranice od davnih dana na svojim serverima i nisam fan da kupujem hosting pakete, više volim dedi mašinu. Zadnjih 7 godina koristim hetzner i nemam se u planu selit. Ono što trenutno plačam su auction dedi serveri, trenutno imam w2145 s 128gb ddr4 i drugi i9 9900k s 128gb ddr4, prvi je glavni za sve, hosting, paneli etc, drugi je slave mašina koju trenutno koristim za gaming servere, odnosno dajem djeci besplatne resurse da mi krše servere.
Znanje mi je onako između lošeg i srednjeg, ali nastojim to popraviti kroz 2-3 godine i nastaviti tamo gdje sam stao. Posao u datacentru pa lagano seliti ka sysadminu.
Drago mi je da sam nabasao na ovaj forum, saznao sam za njega preko FB grupe Developers Hrvatska Relaxed. Računalima se bavim od 1999. Bio sam dugogodišnji korisnik Windowsa, zadnjih 5-6 godina trošim isključivo linux i mac. Cijelu karijeru se bavim programiranjem, a sad na pragu 40-te dev ops mi je svakodnevica.
Prvo računalo mi je bilo Intel Pentium 400 Mhz, nikad neću zaboraviti naslov u Bug-u kad su ga recenzirali. Nazvali su ga Govedo na 400 Mhz, jer je to tad jelte bila kao neka mrcina. To je i doba 56k modema. Eh da … neko drugo doba - jednostavnije, bezbrižnije …
Inače pohvale za naziv foruma i domenu. Baš je cool
U svijet pc-a sam usao krajem 90-tih kada sam pohadjao kurs informatike na Win 3.11 i Win 98. Iako tada jos nisam imao svoj pc, prvi CD-a mi je u rukama izgledao kao nesto sa druge planete, a 1MB podataka na dial-up je vrijedilo kao danas 100GB.
Moj prvi pc je bio Celeron 633mhz i 64MB SDram iz 2000-te god. Od tada se radujem svakom novom komadu hardwera, jos me nije popustilo, a usao sam u 40-te.
Ave svima,
hm… samo cu napisati da datiram iz doba i486/586, bio sam glavna faca u selu kada mi je teca iz njemačke dopeljala bigtower mrcinu, sa ADI Microscan 17” monitorom, soundblaster awe32, bez modema cijena prava sitnica- samo 11k DM (Njemačke marke, za mladju populaciju ).. Drugoj ekipi sam dizao OS-ove da bi ušparao za US robotics 56k, i izazvao prvu ozbiljnu svadju u obitelji radi telefonskog računa koji je bio viši nego obje plaće roditelja zajedno.(Da, nisam znao za CARNet).. 2jjpj-vt2dg-crd6k-x2b7q-prh9w (još je kljuc u podsvjeti). U svijet *inux-a sam ušao sasvim slucajno, i od onda pa sve do danas ga trošim ko narkoman svoju drogicu.
Trenutacno sam selfemploye (mala firma troje nas je) imamo serverijadu/mrežnu opremu u svim vaznijim DC-ovima u RH - da delamo kakti neki klaud..
čirz.
Citajuci vase introdukcije malo sam se posramio, jer sam za razliku od vecine vas tek nekih 10-ak godina aktivan u IT-u hehe. Kao mali sam volio rastavljati i sastavljati racunala i uvijek me zanimalo kako sve to radi. Tata me tada poceo uvoditi u Linux i neke basic stvari oko programiranja. Negdje sredinom srednje skole sam se ozbiljnije poceo baviti time i krenuo vise uciti. Tokom faksa sam radio kao freelancer, a na kraju sam pokrenuo i nesto svoje.
Najvise volim raditi u Pythonu, a ponekad i u C++ kad zatreba. Zadnje dvije godine sam se prebacio u prodaju servera, tj. VM servera (VPS). Ne mogu se zaliti, posao ide OK. Malo sam pogrijesio sto sam u to usao sa dosta malo znanja, ali sam kroz vrijeme i praksu naucio stvarno puno. Najvise oko networka, securityja i slicnih stvari. Cijeli sustav sam napravio sam jer nisam htio ovisiti o gotovim rjesenjima tipa WHMCS. Volim imati punu kontrolu nad svojim sustavima i aplikacijama.
Hostam dosta svojih stvari, vise iz zabave (a nekad i iz dosade). Pokusao sam jedno vrijeme hostati i vlastiti email server, radilo je OK neko vrijeme, ali je na kraju propalo LOL. Skidam kapu ljudima koji to uspjesno odrzavaju.
Btw, front-end for me <big>NO</big> vise sam back-end guy. Sve moje stranice izgledaju kao da su napravljene 70-ih. Pokusavam furati taj oldschool, basic look .
Moj privi komp je bio C64 (prodao ga, šteta ali eto). Doma počeo sa 486/DX2 (nemam pojma koliko rama i diska bilo, isprailo).
Onda sam godinama radio u grafičkoj struci i tu sam s kompovima polako na ti dolazio. Kroz neko vrijeme čak radio i u inf trgovini gdje sam još znanja upio. Zadnjih 8 godina sam baš informatičar, u firmi katica za sve.
Web sam kao nešto prije da bum radio ali odustao jer mi se ne da te puno tehnologije za izradu.
Sad prtljam hobistički po svoja 2-3 weba plus malo serveri tj. vps da mi mozak bude fit.
E da, Sistemci Relaxed vidio link. Prva stranica gdje vidim kad se nekaj potrga u svijetu k’o danas MyDataKnox…