Popravak kompjutera (rastavljanje, mjenjanje komponenti, čišćenje, mjenjanje paste, instalacija OS, antivirus, ...)

Ponekad neku lovu zaradim na popravku i čišćenju kompjutera i laptopa, zamjeni komponenti, čišćenju i usisavanju prašine, zamjeni paste te instalaciji Win i Linux OS-a, te čišćenju od virusa i ostale maliciozne gamadi. :smiling_face_with_sunglasses:

• Zadnje je neki stariji Macbook gdje sam mjenjao SSD i u procesu je instalacija MacOS novog.

3 lajka

Vecinom cistim i menjam pastu na zeninom i mom Samsungu , sto se tice Macbook,a ne usudjujem se da ga otvorim.

Letos sam postavljao kamere i sigurnosni sistem u jednom skladistu,nekad popravim neki stampac ili slicno.

Ali vecinom skupljam Tehniku koju ljudi poklanjanju onda je je popravim i prodam.

2 lajka

Šerafim na dnevnoj bazi nekog vraga. Trenutno sam u procesu osposobljavanja starijeg Intelovog NASa pa otkrivam proprietary kerefeke intelove stare 20 godina sad već.

Prvo slaganje PC-ija kao brucoš 2000.g.

Ovaj frend Damir na FOI me uvjerava kao brucoša da ne kupujem u prodavnici komp u dijelovima, već od njegovog prijatelja koji ima jeftino komponente.

To stoji i jesu najjeftiniji ali mi stari na telefon govori : budalo otiđi u Austriju i prevezi komponente i složi sam komp. Stavi u ruksak i to je to.

Ja kažem Damiru, i on ode sa frendom u Graz i kupe brutalan komp sa AMD Athlon procesorom koji je bio aktualan kao najbolji u tadašnjem Bugu i nek super grafu i vidim ih kako igraju Quake.

Onda ja zamolim Krešu prijateja iz Čakovca, koji ima auto da i mi to odradimo.

On pristane, ali ako platim gorivo. Imao je nekog japanca malog i bilo je kul auto.

I tako mi pređemo granicu ali sa njegovom obitelji da ne bude sumnjivo.

I to kod našeg čovjeka Bosanca u Graz i uoće ne treba ni engleski ni njemački.

Fuck yeah!

Složio sam već sve komponente po Bug uputama, AMD Athlon , neka Gygabyte grafa, WD disk i ne sjećam se ostalog. Pošto je rizično prenijeti i monitor, njega kupim u VŽ King trgovini. Bio je neki katodni ali kul flat LG, i također i pržilicu iliti snimač da mogu snimati filmove u super duper Nero burning rum.

E sada Velimir prijatelj ima dobrog frenda sa 4. godine koji se kuži u sastavljanje komponenti iako sam i ja prilično upućen.

Složimo sve i upalimo kad ono dim.

A hebem ti sve.

Vlado nije stavio pastu na procesor nikako.

Pizdim na njega, i idem kupiti od zadnjih para procesor opet isti iako ću do kraja mjeseca jesti samo kruh, slaninu i kečap.

Doduše Velimir mi posudi iksicu nekad da mogu na ručak. Hvala!

Onda složimo sve i proradi konačno.

Vlado promjeni pinove na master u hard disku kao primarno i pokrene instalaciju Win XP koji je tek izašao, a rođak Jozo mi da neki okrljašteni XP sa svim kul forama. Mislim da se zvao XP black.

Onda ja sam sa Bug CD sve programe instaliram koji su free i drajvere potrebne.

Ide startanje Quake i Warcraft 2 za koju je Drago Galić iz Bug-a napisao najbolju recenziju u povijesti, kao i Counter Strike .

Ja poslije u stanu kupim hub jer sam čuo to od nekog i utp kablove i bio je to prva privatna lokalna mreža valjda u državi u nekom stanu gdje smo nas trojica igrali te 2 igre. Idu podjebavanja normala. Ja sam u counteru solidan i gađam snajperom iz daljine dok me ne provale :grinning_face:

U Warcraft 2 nisam rasturao jer nisam skužio odmah prečice na tipkovnici, ali sam igrao samo sa Elfovima, jer sam vilenjacima bio općinjen iz Gospodara prstenova.

Imali su 3 kul super heroja, ako ih stigneš pokrenuti dok ne izgubiš igricu. jbga

Gubio sam ali je bilo zabavno.

P.S. Pali smo valjda sve ispite taj ispitni rok. 😃

Se to išlo kod Adnana u Nippon Diskont možda :smiley: ? To je obično bio go to

1 lajk

Ma ne sjećam se više točno naziva.. Znam da je negdje oko Graza bio taj dućan. Vejrojatno je to taj.

Znači ovako na 10 godina starom MacBook Air : sam promjenuo pastu i očistio, kupio novi SSD, novi punjač, i sad na kraju na olx.ba kupio i novu bateriju i opet na punjaču ne svijetli ni zeleni a ni narandžasti indikator da se uopće puni.

Uspješno sam instalirao Linux Mint OS na njega, ali se opet ugasi za otprilike pola sata.

Ako ima netko da se kuži u Macbook laptope, molio bih savjet jer nisam uspio kod nijednog Servisa u Mostaru, a želim da je funkcionalan laptop jer nema ogrebotine i volio bih ga osposobiti iako vrijedi realno oko 100 eura.

@Chux brko pomozi čo’eku

1 lajk

Ja imam lako limitirana iskustva sa Macovima općinito tako da nemam neke go to solucije baš. Ovak na prvu:

• dal laptop normalno radi samo na punjaču i odspojenom baterijom?
  • kak se ponaša sa starom baterijom?

Evo probam i sa od spojenom baterijom , pa javim…

Sa starom baterijom je bilo isto ponašanje..

Znači radi na punjaču neko vrijeme oko pola sata i onda se iznenadno resetira, zašto? neam pojma! to ne mogu samo skontati

Možda je matična problem?

Sent from my šporet

Resetira se i sa izvađenom baterijom? Ako ventilator i sve dobro šljaka i da se komp ne pregrijava, nešto ga drugo muči.

Glede punjenja mi je ideja da nešto sa matičnom ili logikom koja se bavi punjenjem ne štima pa da ne detektira dobro stanje baterije ili bateriju kao takvu uopće. Puno manje vjerojatno da je nova baterija tvornički defektna pa da su obje neispravne.

To se događalo i prije nego si ga rastavio?

Ako se nije događalo prije provjeri jesi li dobro sve složio kada si ga išao skalapati.

Da to negdje neki flat kabel nije dobro uštekan.

Ok, hvala na savjetu.

Budem provjerio još, ali nemam vremena se zahebavati sa laptopom starim 10+ godina , koji je izgubio Apple podršku za update, imože mi biti evetnualno za surfanje i slično, te vrijedi oko 100 pišljivih eura.

Toliko zaradi solidan keramičar za 2 sata.

nema predaje, ja imam i par mašina 15-18 god stare koje se još koriste na dnevnoj bazi :slight_smile:

2 lajka