Najnovije vijesti iz IT industrije, tech najave, nove verzije softvera i hardvera. Zanimljivi članci, breakthrough tehnologije i trendovi u tech svijetu.
“Iako je najavljivano da je ovaj mjesec kraj podrške za Windows 10 , tj. morali bi svi preći i platiti Windows 11, ta je odluka odgođena nakon pritiska udruge za zaštitu potrošača Euroconsumers. MS je korisnicima Win 10 u Europskom gospodarskom prostoru odobrio dodatnu godinu besplatnih sigurnosnih ažuriranja, znači do 10. mjeseca 2026. Time je eliminirana ranija obaveza sinkronizacije sa OneDriveom ili korištenja bodova vjernosti.
Odluka je donesena u skladu s Aktom o digitalnim tržištima EU.”
Evo je priznajem da je MS Office puuuno bolji od Libre Office, ali je sasvim dovoljan za prosječnog korisnika koji ne koristi ni 10 % mogućnosti jednog Excella. Mislim ono, možeš i na Linuxu imati Office 365 online. Igrice su i dalje jedina i prava prednost M$ nad Linux-om i MacOS, ali se i to može naštimati preko Wine. Ili brate kupi polovnu plejku i igraj se..
Da se razumjemo, većina ljudi je lijena i informatički nepismena te je onda problem naučiti u terminalu 20ak naredbi i preći na sasvim jednostavan Linux Mint ili Ubuntu . Sad su i “napredne i komplicirane” distribucije poput Fedore ili Debiana toliko ispeglane i ušminkane da može prosječan juzer koristiti bez komplikacija.
Da ne govorim da na Linuxu teško pokupiš virus , ili da imaš backdoor u svom Operacijskom sustavu.
Zato uživajte još godinu dana na Windoze dok je džabe, a onda razmislite o “plaćanju harača” ekipi iz Redmonda.
P. S. Ovaj post nije hejterski, i svaka čast stručnjacima koji plaćaju legalne licence i rasturaju u Powershell-u, ali doći će i na Balkan vjerujem uskoro zakon o licenciranom softweru pa onda fino platite svoj OS i klikajte do mile volje.
Pa svi moji korisnici placaju licence. Zasto bi to bio problem?
Možda su u Njemačkoj zabranili piratluk, torrente i ostalo, ali u Bosni većina po mom dojmu ne koristi licencirane Windowse, već aktivatore tipa KMS spico. Nisam baš upućen u stanje u Hrvatskoj, i idu isprike ako se stanje popravlja i inspekcije rade svoj posao. Kad većina bude plaćala software u Bejha, onda ću ja početi također, a ionako većinom koristim open source, tako da ne brigam puno..
Fiskalizacija 2.0
Savjeti Dragana Petrica za kojeg ste svi vjerojatno već čuli i koji je izvršni direktor Bug te najpoznatiji tech infuencer u Hrvatskoj:
Dao sam si truda i napravio sam detaljnu analizu usluga i usporedbu cijena za izdavanje fiskaliziranih računa i e-računa, što će zbog dolaska „Fiskalizacije 2.0“ od 1. 1. 2026. postati obveza za veliku većinu hrvatskih poduzetnika, od onih malih i mikro, koji su možda one-man-bendovi s dvije-tri izdane fakture mjesečno, do većih koji barataju s desecima izdanih i primljenih računa dnevno.
Sve sam sumirao u, vjerujem, vrlo preglednoj tablici koju sam okačio uz ovaj post, pa ju „pinčajte“ za detalje ili si ju naprosto screenshotajte jer mislim da bi vam mogla biti jako korisna. Petnaestak providera se bori za preko 200.000 potencijalnih korisnika koji usred novogodišnje noći postaju obveznici Fiskalizacije 2.0, pa se nude bolji i lošiji uvjeti. Evo stoga ključni inputi, oznake i otputi ove moje analize:
Inputi:
- Uzeo sam u obzir samo one ponuđače usluge izdavanja e-računa koji nude i mjesečni paket (a ne samo godišnji)
- Uspoređivao sam 9 parametara koje smatram bitnima za odluku o tome koga odabrati
- Da bude korisno i manjim i većim firmama, uspoređivao sam cijene za izdavanje 0-10 računa mjesečno, 11-50 računa mjesečno, ili 51-100 računa mjesečno
Oznake:
- Tamno zelenom sam označio najpovoljniji rezultat za svakog providera
- Svijetlo zelenom drugi najpovoljniji rezultat
- Žutom sam označio neutralni „ni vrit, ni mimo“ rezultat
- Svijetlom i tamno crvenom loš ili jako loš rezultat
Outputi:
- Da budem vrlo konkretan, uvjerljivi pobjednik je Parra, kojoj je svih 9 parametara tamno ili svijetlo zeleno
- Prvi sljedeći provider ima 5 zelenih parametara, ali i tri svijetlo crvena, pa pripazite da vas ne zavedu „zelene cijene“
- Dva providera imaju tamno crvena polja, pa obratite pažnju jesu li vam ta polja bitna
Zaključak:
Mislim da je jasan, stanje je takvo da Parra gotovo svakom tipu poduzetnika kojeg kači novi zakon o fiskalizaciji trenutačno nudi najbolji omjer cijene i ponuđenog, a dobro je što daju čak pola godine besplatnog isprobavanja usluge, da im je najmanji paket (do 10 računa) full mukte, da nemaju ugovornu obvezu (možeš preći kad god hoćeš na drugi servis bez penala), da pokrivaju i fiskalizaciju B2C računa koja – ovo se malo zna – postaje obavezna čak i za transakcijsko plaćanje i da imaju i hrpu drugih featura koji nisu samo izdavanje računa.
Hackeri takoder presli na vibe coding.
AI otkriva budućnost baterija bez litija
- Istraživački tim s NJIT-a razvio sustav s dvije AI jezgre: Crystal Diffusion Variational Autoencoder (CDVAE) generira tisuće novih kristalnih struktura, dok veliki jezični model procjenjuje njihovu stabilnost i izvedivost sinteze.
- Kroz ovaj pristup otkriveno je pet dosad nepoznatih oksidnih materijala s otvorenim tunelskim strukturama, idealnih za multivalentne baterije koje koriste magnezij, kalcij, aluminij ili cink. Svi su materijali potvrđeni termodinamički stabilnima kvantnim simulacijama.
- Ovaj razvoj može značajno povećati energiju po bateriji, smanjiti ovisnost o litiju i ubrzati inovacije zahvaljujući AI-u.
- Pročitajte više: link