Anegdote iz Matematike: “Matematika je majka svih drugih predmeta”
Ja sam išao u matematičku gimnaziju poslije rata, i predavao mi je starinski i pokojni profesor zvani “Šula”, jer su sve srednje škole bile u rasulu u pasje poslijeratno doba. Nisu većina ni teke imali uopće. Nas je on gonio da imamo posebnu bilježnicu od 200 lista sa debelim koricama za zadaće i da ih pišemo naliv perom.
Prvi dan je rekao:
1. “Bog zna za 5, ja za 4, a vi svi ostali za 2”
… tako je i bilo. ![]()
Uglavnom većina raje je išla na instrukcije dodatne da bi prošli uopće matematiku i trošili smo pola svoga vremena na vježbanje, jer je davao ispite iz najtežih ruskih matematičara: Boris Apsen i Boris Demidovich ![]()
P.S. Hvala mu ipak jer nas mučio sa njom, jer je svatko ko je imao kod njega 2, bez problema je položio i matematiku 1 i 2 na bilo kojem fax-u.
Hvala ti profesore i počivao u miru Božjem!
2. Ja sam kao i ostali najviše imao problema sa : derivacijama, određenim i neodređenim integralima i pitam svog pokojnog oca ( koje je davno završio FER u ZG), zašto meni treba u životu mučenje sa tim?
Kaže meni otac: “Sine, to će ti jednom trebati u životu!”
- Kad sam u slobodno vrijeme vježbao ML, AI i Deep Learning na specijalizacijama na portalu Coursera od Andrew Ng, ti najteži algoritmi se zasnivaju upravo na derivacijama i statistici!
3. Btw. ja sam u izbjeglištvu u 6. razredu: bio prvi na Korčuli iz natjecanja iz matematike, da bih na regionalnom u Rijeci bio broj #6 i falio mi samo bod da idem na državno natjecanje u Zagreb (tu noć prije natjecanja sam prvi put vidio pravi PC kod kolege sa natjecanja i cijelu noć smo igrali nekakvu retro 2D igricu tipa : današnji Tekken) - davno je to bilo i ne mogu se sjetiti naziva igrice!