Zanima me kakva je trenutna situacija kod nas na forumu kada je u pitanju zaštita računara.
Koji antivirusni softver trenutno koristite i koji je glavni razlog za vaš izbor? Da li se oslanjate isključivo na ugrađeni Windows Defender, ili preferirate neko dodatno rješenje (bilo besplatno ili plaćeno)?
Pišite svoja iskustva ispod - šta se po vama pokazalo kao najbolji balans između dobre sigurnosti i toga da ne usporava performanse sistema.
Dok sam bio na dual boot: Win + Linux, koristio sam samo Win defender i dobro pazio da ne klikam po sumnjivim sajtovima i linkovima. Sad kad sam na Linuxu samo , sad se svelo da pazim da ne klikam po sumnjivim sajtovima i to je to. Nikakve posebne zaštite osim ugrađenog firewalla i adblockera u firefox-u.
Generalno ne klikam po pizdarijama na main rigu, al defender je tu reda radi uvijek i nisam nikad problema imao. Vrtim ga i na jesnom testnom kompu gdje svašta prištekavam i skeniram diskove pa se zna i oglasit da je uskeniro neko smeće tu i tamo
Mislim da obavlja posao dovoljno dobro da zadovolji većinu potreba. Na prijašnjim OSovima se obično vrtio NOD32, al kad sam sa Win7 na desetku prešao, osobno nisam nikad vidio potrebu za ičim drugim.