Kako vršite procjenu domene i gdje naći kupca?

Pozdrav svima,

Pošto sam vec na jednom forumu postavio isto pitanje dodati cu jos par rečenica kako ne bi imali isti sadrzaj na 2 foruma :slight_smile:

Imam jedno pitanje za ljude koji se bave domenama ili su ranije prodavali expired / premium domene .

Nedavno sam registrirao jednu domenu koja sadrži naziv poznatog brenda + dodatnu riječ koja opisuje proizvod. Domena je kratka, lako pamtljiva i ima potencijal da se rangira u Google pretrazi za određene komercijalne keyworde.

Zanima me nekoliko stvari:

1. Kako najčešće pronalazite kupca za takvu domenu?
  • Da li čekate da se firma sama javi?

• Ili im direktno šaljete ponudu za otkup?

1. Kako procjenjujete vrijednost domene ?
  • Da li gledate search volume keyworda

• CPC

• brand value

• ili postoje neki alati za procjenu?

1. Da li je bolje:
  • držati domenu parkiranu i čekati ponudu

• ili napraviti mali SEO sajt / affiliate projekat da dobije promet i backlinkove?

1. Ako je domena povezana sa brendom (nije identična, ali sadrži ime brenda), da li je neko imao iskustva da je firma:
  • ponudila otkup

• ili tražila transfer domene?

Ne bih još otkrivao tačnu domenu dok ne odlučim šta ću s njom, ali me zanima kako ljudi iz prakse pristupaju ovakvim situacijama.

Svaki savjet ili iskustvo je dobrodošlo.

Hvala unaprijed!

Prodao sam dosta domena, pogotovo za vrijeme pandemije.

Ako prodajem “hosting” niche domenu, onda odem na lowendtalk.com, lowendspirit.com ili hosting-forums.com pa tamo prodam direktno nekome putem privatne poruke ili otvorim temu za aukciju.

Neke domene sa prodao preko Sedo.de jer sami posjetioci nađu tu domenu i onda se cjenkaju sa mnom.

Ako misliš da ti je dobra domena, uzmi i digni nešto sa WordPressom i generiraj AI članke da skupi neku posjetu, a možeš je paralelno dodat na Sedo sa TXT verifikacijom.

Npr. ja sam root.hr našao expireddomains.net i napravio ovo gdje smo sad, a domena je bila zauzeta od 2001.

2 lajka

Znam da nije legalno, ali isto pitanje imam i za stranice društvenih mreža.

Ako neko ima info kamo kome prodati i procjeniti, pisite u dm slobodno.