Kako okupiti tim za projekat koji još nema profit?

Veliko pitanje pred kraj godine koje me već duže vreme muči i voleo bih da čujem iskustva ljudi koji su prošli kroz sličnu situaciju.

Kako danas pronalazite poslovne partnere ili ljude koji su spremni da rade zajedno sa vama na istom projektu, posebno u ranoj fazi razvoja?

U poslednjih nekoliko meseci sam se obratio većem broju ljudi sa idejom da zajedno gradimo i razvijamo brend. U pitanju je saradnja bez početnog finansijskog ulaganja u sam brend, ali sa jasnom vizijom, planom i potencijalom za buduću zaradu. Ideja je da se zajedno uloži vreme, znanje i energija kako bi se nešto dugoročno izgradilo.

Međutim, skoro svaki razgovor se završi na isti način — prvo pitanje koje dobijem je: kolika je plata.

Čak i kada vrlo jasno objasnim da projekat još uvek ne ostvaruje profit, da je u početnoj fazi i da se profit tek treba napraviti i zaraditi, većini je prva reakcija da očekuju fiksnu platu od 1.000+ evra mesečno. U tom trenutku razgovor praktično staje, bez obzira na potencijal projekta ili mogućnost da kasnije svi zajedno imamo višestruku korist.

Razumem potrebu ljudi za sigurnošću i redovnim primanjima, ali mi je teško da pronađem one koji su spremni da uđu u priču kao partneri, a ne samo kao zaposleni. Ljude koji razmišljaju dugoročno, koji su spremni da grade nešto od nule i da zajedno dele i rizik i dobit.

Zato me zanima:

• Kako vi pronalazite prave ljude za rane faze projekta?

• Da li je danas uopšte realno očekivati da neko radi bez fiksne plate, uz dogovor o podeli buduće dobiti?

• Da li grešim u pristupu ili komunikaciji same ideje?

• Gde tražiti ljude koji imaju preduzetnički mindset, a ne isključivo zaposlenički?

Svaki savet, iskustvo ili konkretan predlog bi mi značio. Hvala unapred svima koji izdvoje vreme da odgovore.

Teško, jako teško.

Idea pitch, i udio u firmi. Nema druge.

Ima masu oglasa online tipa “Founder - Technical Director”, gdje daju 10% udjela firme, pa koliko se napravi. Plaća uglavnom nije dio paketa.

2 lajka

@dorian Neznam ne gledam oglase , ovo pitanje je cisto da vidim kako ljudi razmisljaju.

Puno je oglasa gde ljudi kukaju i prose ali kad im se ponudi nesto ovako oni na to u opste ne reaguju i ako je udeo firme vise od 10% i jos drugih mogucnosti.

1 lajk

Trebaš znati predstaviti ideju, nekima to uspijeva tako da ti daju osjećaj da je tvoja ideja, pa ti onda i bude lakše pristati na takvo nešto, jer “dijeliš” od tog momenta istu viziju :smiley:

Prisjetih se odmah ove scene

Silicon Valley - Gilfoyle is free for hire - YouTube

1 lajk

Da…to je zeznuto. Recimo ja sam od 30 godina u IT pola proveo kao poduzetnik, pola kao zaposlenik. Zadnjih 5 godina sam zaposlenik. Ali evo, imam obe perspektive…recimo.

U današnje vrijeme to čak nije stvar mindseta, to je stvar da ljudi moraju nešto jesti u međuvremenu. Ako su ti ljudi sa kojima si komunicirao već negdje zaposleni možda možete pronaći nekakav model da razvijate projekt popodnevima, vikendima.

Možda da im spomeneš onoga trećega iz Applea koji je prodao svoje dionice za 800$. :slight_smile:

3 lajka

Iz licnog iskustva jos u bachelor studentskim danima, kada sam pokusavao oko sebe okupiti kolege da nesto napravimo, na kraju je zavrsilo kao jedno veliko nista. Tri puta sam okupio ekipu, pokusao i na kraju je sve puklo na veoma slican nacin.

Dosta sam o ovome pricao i sa drugim kolegama koji su slicno pokusavali i svi smo dozivjeli iste probleme koji prate isti pattern:

• manjak entuzijazma (bolje reci 404 not found, jer ako se kaze “manjak”, znaci da ga ima makar malo)
  • Ljudi ce radije izabrati da sljakaju za 800-1000 eura mjesecno i da se drze zone komfora nego li nesto uraditi/zapeti pa makar imali pismenu garanciju (uspio ili ne uspio projekat) da ce nakon 5-6 mjeseci biti kesirani za trud 5,000 eura mjesecno
  • 404 znanje (ovdje necu reci manjak znanja vec doslovno dodje vam osoba nahajpana haos u fazonu “hajmo brale ebay clone napraviti” a za React govori da je Framework…)
  • okupljanje ekipa kao sto se prije radilo pa se izrodilo od toga apple, microsoft, facebook i slicno ne postoji vise i nikada se nece ponoviti

Nakon analize svojih i tudjih iskustava, glavni zakljucak jeste da ljudi ne zele izlaziti iz svoje zone komfora. Dzabe sve kada ljudi jednostavno ne zele izaci iz svog okvira i to je to… Niko ne zeli u rizik, odustati od kafe/izlaska petkom ili subotom da nesto pokusa za bolje sutra. I ako bude zainteresovan, trazi nemoguce a to je 100% garancija (citaj zaposlenje) jer nam je vecinom takav mindset. Ako mu ne dolazis sa ugovorom gdje pise opis pozicije i plata, on to odmah tretira kao big no-no, nije sigurica, kao da je to neki garazni projekt…

Tako da ako bi htio opet okupiti ekipu, to bi bilo cisto poslovno. Osnivanje kompanije i zaposljavanje jer drugu soluciju ne vidim. Barem tad mogu uzeti osobu sa vjestinama koje mi trebaju i ako ne rade dobro, otpustim nadjem drugu i idemo dalje…

1 lajk

@kmiric @denis

Da nazalost puno je manjak entuzijazma ili ti 404 not found.

Dok sam drzao GameHosting od 2004-5 pa do nekih 2010, to je jos i nekako islo i funkcionisalo ali nazalost to je moralo da se ugasi.

Elem gore navedeno pitanje je cisto da bi dokao da nisam lud a i budala , sto bi ponudio nesto mojim poznanicima ili drugarima koji i onako sede besplesleno kuci a vrte po ceo dan filmove , serije ili igraju igre.

Naprimer i ako radim za Firmu 365 dana godisnje bez slobodnog dana ali tako da ja mogu da uzmem slobodno ili godisnji kad se meni cefne sto je retkos u danasje vreme.

Uvek pored svega na godisnjem nivou radim 2-5 projekata, neki su moji licni a neki budu za nekog.

Primera radi imam PixelReel i tamo postam sve sto je vecinom vezano za Retro Igre,Retro Konzole,Filmove,Serije itd, da napomenem Sve je sponzorisano nema eura ulozeno od mojih para.

Imam poznanike i drugare koji kukaju nemaju posle a hoce da rade, ali kuci po ceo da bleje u televizor ili monitor, da ne zaboravimo kafe/izlaska petkom ili subotom.

Moje misljenje je evo vam mogucnosti uradicemo monetizaciju i radite svaki nek uzme i pise recenzije sve sto zaradite je vase, njihov odgovor je kolika je plata.

Da isto napomenem, ponudjen je ugovor koji bi bio overen u sudu i sve tako da niko nikog ne zaje**, i ako nemaju iskustva u copiwrittingu, imam mogucnost da posle nekog vremena im dajem diplomu ( Certifikat ) za zavrsavanje kursa Copywritinga.

Za njih bi bila naprimer Win-Win situacija imali bi mogucnost zarade i jos Certifikat da znaju da rade i ako stvarno rese mogu da nadju i posao u toj struci.

3 lajka