Veliko pitanje pred kraj godine koje me već duže vreme muči i voleo bih da čujem iskustva ljudi koji su prošli kroz sličnu situaciju.
Kako danas pronalazite poslovne partnere ili ljude koji su spremni da rade zajedno sa vama na istom projektu, posebno u ranoj fazi razvoja?
U poslednjih nekoliko meseci sam se obratio većem broju ljudi sa idejom da zajedno gradimo i razvijamo brend. U pitanju je saradnja bez početnog finansijskog ulaganja u sam brend, ali sa jasnom vizijom, planom i potencijalom za buduću zaradu. Ideja je da se zajedno uloži vreme, znanje i energija kako bi se nešto dugoročno izgradilo.
Međutim, skoro svaki razgovor se završi na isti način — prvo pitanje koje dobijem je: kolika je plata.
Čak i kada vrlo jasno objasnim da projekat još uvek ne ostvaruje profit, da je u početnoj fazi i da se profit tek treba napraviti i zaraditi, većini je prva reakcija da očekuju fiksnu platu od 1.000+ evra mesečno. U tom trenutku razgovor praktično staje, bez obzira na potencijal projekta ili mogućnost da kasnije svi zajedno imamo višestruku korist.
Razumem potrebu ljudi za sigurnošću i redovnim primanjima, ali mi je teško da pronađem one koji su spremni da uđu u priču kao partneri, a ne samo kao zaposleni. Ljude koji razmišljaju dugoročno, koji su spremni da grade nešto od nule i da zajedno dele i rizik i dobit.
Zato me zanima:
-
Kako vi pronalazite prave ljude za rane faze projekta?
-
Da li je danas uopšte realno očekivati da neko radi bez fiksne plate, uz dogovor o podeli buduće dobiti?
-
Da li grešim u pristupu ili komunikaciji same ideje?
-
Gde tražiti ljude koji imaju preduzetnički mindset, a ne isključivo zaposlenički?
Svaki savet, iskustvo ili konkretan predlog bi mi značio. Hvala unapred svima koji izdvoje vreme da odgovore.