Koristite li Docker u produkcijskom okruženju? Koja su vaša iskustva?
Sve ok, radi stabilno.
I kod mene isto, skoro sve mi se vrti u Dockeru i koristim Portainer uz to.
Moj projekat Docker single page aplikacije sa K8s, sve napravljeno lokalno:
Sad ga planiram implementirati i CI/CD …
Stay tuned…
Ja i Docker se još uvijek nismo sprijateljili, iako na par mašina imam par stvari koje gonim u dockeru, ali ja ga lično ne bi nikada koristio jer mi je smrt trubleshootat nešto kada se desi problem, jest da mi ubrza većinu procesa i stvari koje ovako moram ručno raditi, ali naučio sam se u zadnjih godina da sebi automatiziram procese i bez dockera, tako da mi je ovako mnogo lakše, pogotovo ako se desi neki problem u kontenjeru, pogotovo za neke veće production aplikacije/websajtove ne bi nikada docker preporučio, za mene je to znak neozbiljnosti i ljenosti ![]()
za neke veće production aplikacije/websajtove ne bi nikada docker preporučio, za mene je to znak neozbiljnosti i ljenosti
To sto se ti i Docker niste sprijateljili, ne znaci da je koristenje Dockera znak neozbiljnosti i lijenosti. ![]()
Kombinacija linuxa + docker je ubitacna kombinacija za bilo koji server.
Nikada me nije izdao a bez njega ne bi mogao zamisliti kako bi radio… Imam bash scriptu gdje sam sebi napravio postgres docker compose template s kojim imam odmah min 50% stvari za bilo koji projekat u 3 sekunde. Ne koristim Supabase i slicno za vecinu app jer nije da su nesto toliko heavy traffic sto znaci usteda + caching tako da se baza minimalno dira + dodatna sigurnost podataka + totalna kontrola nad podacima. Najobicniji shared VPS moze sluziti kao munja, naravno kada se setuje sve dobro (zbog toga treba dobro linux znanje)
Lik priča gluposti..
Trenutno junior developer mora znati osnove dockera, a ne jedan linux admin ili DevOps.
Ja nisam rekao da ne znam raditi sa dockerom, jednostavno da ne volim, nedaj lipi bože da je neko drugog mišljenja od tebe ![]()