Desktop Linux iskustva u 2025

Je li Linux desktop konačno “spreman” za svakodnevnu upotrebu? Vaša iskustva s Linux-om kao main OS-om?

Mislim da ću instalirati Zorin na ThinkCentre da vidim kako ide, macOS me uzeo pod svoje.

Naravno da je Linux spreman za svakodnevnu uporabu. Pogotovo jednostavne distre kao što su Ubuntu i Mint. Ako još uzmemo u obzir da uskoro izlazi podrška za Win 11 i da se šuška da će MS početi naplaćivati mjesečnu pretplatu na novi Win, onda je besplatni Linux jedina alternativa.

Kod nas većina ljudi koristi krekirane Windowse, a osim Ubuntu-a i i Mint-a, čak su i Debian i Fedora super ispeglani i nemaju problema sa drajverima i slično; tako da smatram da će sve veći broj ljudi polako prelazititi na Linux.

Mislim , moraš naučiti bar 20ak naredbi u terminalu ali nije ni to nuklearna fizika.

Preko Wine možeš igrati igrice što je najveći bio problem a možeš i neku konzolu kupiti, ili polovnu plejku samo za igranje.

Office možeš i u cloudu koristiti, koji jest puuunoo bolji od Libre Office.

Da ne govorim da Linux ne može imati backdoor i da je puno teže pokupiti virus i da je generalno mnogo stabilniji i robusniji OS.

Možda je ovo moj osobni dojam, pošto sam geek i obožavam Stallmana i Linus Torwaldsa, te općenito open source programe, i nisam u životu skoro ništa platio na Netu od programa…

Instalirao sam na Zorin 18 na mini PC, da malo odmorim od macOS-a.

Prije sam bio aktivni korisnik Fedore, ali lagano postajem boomer pa idem kud svi Turci & lil’ Mujo.

Mislim da prelazak nikad nije bio lakši i user experience nikad bolji. Office alternativa ima, al to kak i dejvid veli, 365 se vrtit može i u cloudu ak mora baš M$ bit. Igranje nije nikad bilo bolje podržano, Wine isto uvijek pomogne kad treba nešto nativno tjerat, a i uvijek se može neki VM zavrtit sa Windowsima ako se naleti na jako tvrdoglavi software.

Za manje zahtjevne kojima treba fejsbuk mašina i troše samo browser i malove bi trebao brainer bit izabrat ovako neki free OS. Napoklanjo sam su u zadnje vrijeme dosta kompova i 99% toga je išlo van sa Mintom i svi su bili poprilično zadovoljni jer sve što im treba mogu na njemu napravit. Terminal skoro pa nikad nije potreban, eventualno ako se neke egzibicije rade koje većina ekipa kategorije user neće ni trebat.

Osobno, još uvijek trošim Win10 na main kanti. 11 mi se sve manje i manje dopada tako da kad dođe vrijeme za umirovit desetku for good, pingvini su realna opcija.

1 lajk