Zanima me kako vi koristite AI alate u svakodnevnom IT radu?
GitHub Copilot, ChatGPT, Claude za debugging? Ili možda Ollama za lokalne modele? Pomaže li vam AI zaista biti produktivniji ili više vremena trošite na ispravljanje generiranog koda?
Podijelite svoja iskustva - koje alate koristite, za što su vam najkorisniji i gdje AI još uvijek ne pomaže koliko bi trebao?
Skinuo sam lokalno aplikaciju MSty koja je inače odlična i onda lokalno skinem model Ollama, ako su neke osjetljive i privatne informacije jer u ChatGPT su ipak javen informacije i postoji mogućnost da netko to može i zloupotrijebiti.
I sad dosta guglam , kad skužim da AI alat počne halucinirati i davati nedovoljno dobre odgovore.
Ali ipak da sumiram: GenAI je super stvar kao asistent u većini poslova i genralno si bar 30% produktivniji, samo ne bih volio da AI zamjeni umjetnost kao što su slikanje, književnost, itd.
Chat GPT u većini slučajeva, za informiranje, pomoć u kodiranju i tako dalje… dok ostali mi se nisu baš pokazali kao Chat GPT (plaćam premium po potrebi )
Copilot. Zbog lijenosti. Ulogiran sam na svim racunalima u MS account i on mi je tu prvi pri ruci. S obzirom na ono cime se zadnjih godina bavim na poslu UI mi ne moze bas puno pomoci pa je koristim da je pitam gluposti cisto da vidim koliko je inteligentna.
Claude najviše. Nekad probam riješit nešto sa chatgpt-om pa se vratim na claude i tamo odradim dokraja jer se chatgpt u zadnje vrijeme zna pogubit i vrtit u začaranom krugu.
Samo bih da ovdje ubacim jedan post sa Net-a sa kojim se slažem u potpunosti:
“Želite brutalnu istinu o AI-u današnjice? O tom čudesnom i inteligentnom digitalnom biću koje svima nama pomaže barem jedanput dnevno. Nije skepsa, nego brutalna verzija istine bez uljepšavanja.
Trenutni AI sustavi, uključujući i najnaprednije kao što je ChatGPT, nisu ni inteligentni u ljudskom smislu, ni agentični, ni sposobni za stvarno rezoniranje. Oni ne razmišljaju, ne donose odluke, nemaju svijest o ciljevima, a pogotovo ne znaju što rade u nekom širem smislu.
Njihov rad se svodi na napredno predviđanje sljedeće riječi na temelju ogromnih skupova podataka. RAG (Retrieval-Augmented Generation) samo to dodatno podupire izvlačenjem tekstova iz baze znanja (ili s weba), i onda model generira odgovor koji statistički “liči” na to kako bi ljudi govorili u tom kontekstu. Google u tom smislu jest glavni izvor velikog dijela podataka koji se nalaze u treniranim modelima, iako naravno nisu svi podaci izravno iz Googlea.
Modeli ne “stvaraju novo” u pravom smislu. Kombiniraju i remixaju postojeće informacije. Nema ni samostalne evaluacije, ni istinske kreativnosti, nego sve proizlazi iz uzoraka, šablona i probabilističkog preslikavanja s trening podataka.
Ono što izgleda kao pametan odgovor, u pozadini je vrlo mehanička operacija bez razumijevanja. Drugim riječima, AI danas je sofisticirani papagaj, ne digitalni mozak. Ali papagaj koji zna jako puno, može brzo i jeftino raditi ono za što bi inače trebalo deset ljudi i pet sati.
Zato i jest koristan. Ne zato što “zna”, nego zato što je “korisno glup”.
PS. Da ne biste koncept “glup” shvatili previse drastično, važno je znati da je ovakav AI trenutno nesto najpametnije digitalno samostalno što imamo.”
Koristim ChatGPT u svakodnevnoj praktici za moj projekat PixelReel inace imam prp verziju ali maximalno je koregovanje texta ili pisanje ideja za facebook postove kad se treba da se podeli tekst. Za vece stvari i dalje je moj mozak glavna stvar.