Vaša primarna distribucija?

Ubuntu, Debian, Arch btw., Fedora, CentOS? Zašto ste izabrali baš tu distro?

Ubuntu LTS i za server, a i za desktop.

Arch za workstation, za servere Ubuntu. Za ostale stvari custom yocto, pogotovo embedded i edge stvari.

1 lajk

zaboravio si dodati “btw.” :smiley:

Laptop - mint

Server - rocky linux

Server - Debian stable

Laptop - isto Trixie, ali sa par dodatnih repozitorija: Mozillin apt repo, jer ipak hoću zadnji Firefox i Thunderbird, zatim debian-multimedia i docker službeni repo, treba mi za posao. I Flathub, sram me, ali treba mi par stvari.

Ubuntu + Win11 dual boot radi igrica i office.

Imao sam prije i Debian i Mint i Fedoru, ali eto Ubuntu mi je najviše sjeo..

U biti samo neka ima terminal, ostalo je manje bitno nakon više godina sa Linux distrama.

Kad jednom pređeš na Linux, nema vraćanja…:grinning_face:

Na laptopu imam dual boot win11 + ubuntu. Na primarnom kucnom serveru mi je ubuntu server. Na drugom i trecem je debian. Razmisljam da na trecem puknem fedoru da se malo i s njom igram. Sto se tice virtualnih masina, tu imam mix svega po malo. Linux Mint, Win7, Arch, Tiny Core. Za VPS cesto koristim ubuntu server. Najbrze setujem stvari s obzirom da imam skripte s kojima automatiziram vecinu posla. Preferiram ga za stabilnost jer me nije izdao nikada.

1 lajk

Poslovni: Windows
Privatni: MacOS
Server: Debian :heart:

1 lajk

Jedno od mojih prvih iskustva sa instalacijom Linuxa, i odmah se zaletim ko sivonja da instaliram Debian (tada nije bio aktualan Četdžipiti) i to dual boot sa windows 10 kom. Umjesto Ubuntu i Mint gdje otprilike klikneš 3-4 puta next i gdje ti instalira, ja se patim sa 20 koraka i bolje rečeno ima dosta zamki. Kolika sam hablećina trebao sam i Arch probati sam.
Windows je normala, podesiš bootanje sa USB i nou frks.
Ali Debian me vraća na 16 koraku jer nemam neki drajver. Face Palm i to onaj iz Star treka od kapetana Žan Ljuk Pikard.
Ali kako sa tvrdoglav ko mazga ubacim drajver ručno sa USB-a i prođe instalacija fluidno.
Ali ne bih ja bio ja da ne zakuvam situaciju, jer sam nešto zeznuo kod BIOS. Uglavnom instalirani su oba sustava operativna, ali grub je skršen.
Šta je sad grub? guglam na mobitelu indijske tutorijale da popravim grub jer je to jedini način.
Mislim da sam već dobio indijsko engleski naglasak premotavajući video po N- ti put.
Kakvo je to olakšanje bilo u 2 poslije ponoći kad sam uspio.
To je ono isto kao kad je Liverpoolov golman zabio glavom u 94 minuti ili Dončićeva trica sa zvukom sirene. Slam!
Brišem hladan znoj sa čela i osjećam se sposoban i snalažljiv te ponosan na svoju IT struku.

1 lajk

Main OS mi je Windows 11 Tiny

ntdevlabs/tiny11builder: Scripts to build a trimmed-down Windows 11 image.

Poprilično zadovoljan jer očistim Windows od nepotrebnih stvari tako da bude brži i zauzima manje mjesta.

Od virtualki najviše koristim Ubuntu i Win 10. Imam i Kali, Manjaro i još par distribucija koje pokrenem iz znatiželje da ih proučim ili istražujem

Od starog playstationa 3 sam napravio arkadnu konzolu koja također vrti neki linux, ne znam točno ime.

1 lajk

Na poslu win11 (nažalost), privatno Linux Mint jer želim da radi a hejtam trošit lovu na nove laptope

1 lajk

laptop QubesOS - koristi xen virtualizaciju i nudi dobru izolaciju različitih identiteta, desktop CRUX - unix like sistem kojeg vrti linux, svaki paket se mora buildat - koristim kao hypervisor mašinu koja je samo to - bez update-ova, serveri *BSD i Void - kada su potrebni veća kontrola sustava, kontrola paketa i stabilnost i u slučaju nedostatka resursa.. nekada i ako trebam set and forget bez updejta jer ne vrti ništa prema van