Radim svoj FTP client – trebam ideju za ime

Radim već neko vrijeme na svom FTP clientu, prvenstveno za sebe jer mi se nije više dalo ovisiti o drugim programima i stalno gledati što koji radi u pozadini.

Windows verziju već koristim svaki dan, a sad radim i Android, iOS i web verziju. Cilj mi je da bude što jednostavniji, brz i bez gluposti koje mi osobno ne trebaju.

Nema praćenja korisnika, telemetrije, analitike ni slanja podataka trećim stranama. Ono što radiš s FTP-om ostaje između tebe i servera, barem je to ideja cijelog projekta.

Kad sve još malo dovedem u red planiram cijeli projekt pustiti kao open source na GitHubu, pa ako bude nekome zanimljiv moći će ga koristiti, pogledati kod, prijaviti bug ili nešto doraditi.

Ne planiram od toga raditi nekakav zatvoreni komercijalni proizvod, više mi je fora napraviti dobar alat koji i sam koristim, a ako bude koristan i drugima još bolje.

Naravno, programiranje još nekako ide, ali smisliti dobro ime… e to je već drugi problem :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ako netko ima neku ideju za kratko i pamtljivo ime, slobodno pucajte. Može biti vezano uz FTP, file transfer, servere, ali i nemora nužno.

I ne nisam upogonio AI :slight_smile:

1 lajk

Vidi .org domene koje su već postojale za FTP projekte pa možda možeš iskoristiti naziv.

ByFTP će biti ok random i to je to hahaha

Ideja je brutalno i ako je napravis za Macbook idealno za starije verzije OS ja cu je prvi koristiti i idealno da napravim dark mod za nas vampire :smiley: .

Sto se tice imena meni je ideja Silo ili GhostFTP

Ali to su moje udeje za naziv

Registrirana je domena ghostftp.com i uskoro će tamo biti dostupne sve informacije, downloadi i novosti vezane uz projekt.

Trenutno nam je glavni fokus Windows verzija, koja je najdalje u razvoju. Linux verzija se već aktivno testira i polako dovodi u stabilno stanje, dok na macOS verziji još ima posla prije ozbiljnijeg testiranja.

U razvoju su također verzije za Android i iOS, na kojima se aktivno radi, a u planu je i potpuno funkcionalna web verzija GhostFTP-a.

Dobra vijest je da su mi se u međuvremenu priključila još tri developera, tako da nas sada ima više i razvoj ide osjetno lakše i brže. :slight_smile:

Cilj nam je do kraja godine imati stabilnu verziju za Windows i Linux. Ne želimo ništa forsirati niti izbacivati napola završeno samo da bismo mogli reći da je objavljeno.

Radimo ovo prvenstveno zato što nam je zanimljivo, za sebe i za sve ostale koji će GhostFTP željeti koristiti. Projekt će biti potpuno besplatan, tako da nam je važnije napraviti ga kvalitetno, stabilno i kako treba nego juriti s rokovima.

Polako, bez žurbe kad izađe stabilna verzija, želimo da stvarno bude stabilna. :wink:

P.S. možda u budućnosti upogonimo i AI da nam pomogne ali kako je ovo osjetljivo po pitanju sigurnosti moramo paziti na svaku liniju koda ali ćemo ga svakako iskoristiti da nam napravi web stranicu :wink:

2 lajka

@Brendigo Drago mi je da sam kumovao , sto se tice Ghost FTP-a kad bude gotov za Mac samo mi javi da pocnem da koristim.

I kad sve bude gotovo daj da odradimo jedan interviju za PixelReel.

Nisam osmislio ništa što već ne postoji niti pokušavam ponovno izmišljati FTP klijent. Ghost FTP sam zapravo počeo razvijati prvenstveno za vlastite potrebe, jer sam želio koristiti alat za koji mogu biti 100% siguran da su moji podaci sigurni, da nema praćenja korisnika, telemetrije niti bilo kakvog slanja podataka trećim stranama.

Nažalost, danas se velik broj aplikacija predstavlja kao „open source“, ali u praksi često postoje dodatne komponente, telemetrija, vanjski servisi ili druge stvari koje korisniku nisu potpuno transparentne. Upravo zato želim da Ghost FTP od početka bude drugačiji — otvoren, transparentan, siguran i stabilan FTP klijent bez praćenja, reklama, donacija, skrivenih servisa i nepotrebnih vanjskih ovisnosti.

U početku mi uopće nije bio plan raditi neki veliki javni projekt. Razvijao sam ga jednostavno kao alat koji želim osobno koristiti. Međutim, kako ga već aktivno razvijam, a u međuvremenu mi se priključilo i još nekoliko developera, ne vidim razlog zašto ga ne bismo javno objavili i omogućili i drugima da ga koriste, pregledaju kod, prijave probleme ili doprinesu razvoju.

Cilj nije napraviti nešto revolucionarno, nego napraviti kvalitetan FTP klijent kojem korisnik može vjerovati i kod kojeg je potpuno jasno što aplikacija radi, koje podatke koristi i gdje ti podaci završavaju.

I hvala još jednom na prijedlogu za domenu. Uzeo sam je upravo zbog naziva „Ghost“, koji se jako dobro uklapa u filozofiju projekta aplikacija koja radi svoj posao tiho, bez praćenja i bez zadiranja u privatnost korisnika, a istovremeno u samom nazivu ima FTP, pa se odmah zna čemu je projekt namijenjen.

Naravno GitHub link kaoi link projekta objavim javno kada budu stabilne Windows i Linux verzije

Svakako svi prijedlozi su dobrodošli

2 lajka

Ovo je trenutačni demo koji pokazuje smjer u kojem razvijamo izgled aplikacija. Napravljen je relativno brzo, prvenstveno kako biste mogli vidjeti osnovni dizajn, raspored i korisničko iskustvo.

Finalna verzija bit će još minimalističkija, čišća i dodatno optimizirana. Aplikacije će, naravno, podržavati i svijetli i tamni način rada.

:link: Ghost FTP demo:

Trenutačno nam se ne žuri s objavom. Plan je do kraja godine dovršiti i objaviti stabilne verzije za Windows i Linux, a nakon toga nastaviti s razvojem ostalih dijelova projekta.

Projekt zasad u potpunosti financiram vlastitim sredstvima, tako da ga razvijamo postupno i bez nepotrebnog forsiranja rokova. Važnije mi je da konačna verzija bude kvalitetna, stabilna i dobro optimizirana nego da nešto objavimo prerano. :slightly_smiling_face:

Kada projekt bude spreman, izvorni kod također će biti javno dostupan na našem vlastitom Git repozitoriju, tako da će svi zainteresirani moći pregledati kod, pratiti razvoj i eventualno pridonijeti projektu.

Svaki prijedlog, kritika ili ideja su dobrodošli posebno vezano uz dizajn, funkcionalnosti, privatnost, sigurnost i korisničko iskustvo.

Radimo intenzivno tako da ću daljnji napredak objaviti ovdje kao i 1.0.0 beta verziju

Ako objavljivanje vanjskih poveznica ovdje nije dopušteno, molim administratora/moderatora da ih slobodno ukloni.