Kako nam vrijeme prolazi, puno mojih dragih kolega i kolegica misli migrirati sa azure-a, AWS-a, gugleta i ostalih američkih cloud brendova negde u EU. Gdje su naši podatci, kako do njih, jebote ERP, shop, API-i ne rade… Što dalje, restore će trajati 48h, znaci 48h stojimo?? Što mislite što nam bliska budućnost donosi ? Koje su nam alternative ? Dali raditi multi cloud ? Tko će to platiti ? Što je sa vendorlock-vima ? Što sa klijentskim računalima (*inux , Microsoft) ? Što je sa firewallima (vecina nfg firewalla je američke proizvodnje), necemo valjda na Ruijie?
To je bio generalni problem cijele EU sto su se uljuljali previse u americkom narucju. Toliko su im se u dupe uvlacili da su potpuno zanemarili na razvijanje svojih solucija. Realno sto bi se zezali sa inovacijama, ide para okrece se burgija ne diraj… Sad su toliko o njima ovisni da fakticki ne mogu ni prdnuti ako im amerika ne dozvoli.
Koliko smo ovisni o njima, dovoljno je navesti primjer, da se ode u bilo koju manju kompaniju, tipa 10 zaposlenika i kazete im necete koristiti windows i microsoft office pakete vec od sutra pocinjete koristiti linux i libre office.
Ionako su jedva znali windows koristiti a sad da se nauce koristiti linux za osnovne stvari, da ga samo bootaju i ugase? To ce biti kao live comedy show. Da ne govorimo za ostalo…
Trenutno kako ide situacija EU je skontala da ih je amerika guzila i to bez vazelina pa sad zele sve svoje napraviti da ne ovise o njima. Jako pohvalno ali ne moze se to nista srediti tek tako. Trebat ce tu dobrog vremena a i strucnjaka koje su iste poprilicno otjerali u UAE, svicu ili USA gdje zaradjuju 2-3x platu od one koju bi u EU dobijali. Za sad kako izgleda imaju plan, imaju viziju ali ce morati debelo smanjiti svoju europsku birokratiju i za ovaj napredak i kreiranje neovisnosti od USA placati sa “blank checks”.
Ma ok, ali, musk odreže starlink, Trump ugasi sfp, ajde imamo sreće jel je dr kod nas u EU, sto dalje ? Će biti cohanja po glavi ? Može li cloud servis u EU-u imati tolike resurse da to sve primi pod svoje ?
Mislim da EU nema toliko resursa barem u ovom trenutku. Pa amerika profitira od EU. Sta ako EU okrene ledja njima, kome ce onda prodavati svoje usluge za dobar novac? EU im je najbogatiji strani klijent.
Po mom misljenju mislim da ce to sad biti 50-50. EU ce ubrzano raditi na svojim resursima i samostalnosti, dok ce to na drugu stranu USA natjerati da smire strasti. Bit ce ovo zanimljivo gledati kako ce se odvijati ali EU je jedna stvar jasna. Nikada vise ne mogu vjerovati USA kao sto su to nekad mogli…
Možda me nisi razumio najbolje, pitanje je:
Firma ti je na azureu, Trump i musk naprave svoje rezove, DR ti je u Europi. Kolko će ti firma čekati da pošalje prvi mail, napravi prvi račun ? S time da slijepo vjeruješ azureu i nemaš alternativu ? Nemaš nikakvi ugovor sa cloud servisima u EU (čekamo 2,3 dana za potpis ugovora ) ?
U tom slucaju jedino sta ce raditi punom parom jeste sex i to nasuho
. DR bi bio koristan kao solarni panel u tunelu. Ne zelim ni zamisljati dalje u tom smjeru jer bi se cijela prica pretvorila u digitalni horor bez sretnog kraja…
A znaš kaj je najgore ? Kaj 95% USA cloud korisnika čak i back-up i dr imaju kod istog vendora.
Ja sve što mogu prebacam na Hostkey i Infomaniak.
Ako mi treba bliže US, onda će to biti UK - bar tamo imaju dobar peering sa NY.
Za CDN nam može poslužiti bunny.net (Slovenija).